Левски – безсмъртния!

151 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. 

Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, пред подвига и саможертвата на един от най-преданите и честни синове на България. Пред паметта на силната личност, която век и половина, все още не е намерила свое подобие. Българският Апостол, Апостола на Свободата! 

Със своята неизмерима смелост и несломим дух, които го правят безсмъртен за поколенията. Загърбил собствения си живот, за да се отдаде на идеята за „чиста и свята република“. Човеколюбецът, изрекъл великите слова: „Ако печеля – печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си“. 

Тържественият рецитал започна с химна на Република България, след което, класната на 2-ри клас г-жа Соня Къртева, в прочуствено слово подчерта значението на Васил Левски за българската история и култура и ни припомни защо в този свят ден се прекланяме пред саможертвата на един от най-великите българи и си спомняме неговите завети. Тя призова учениците да се вдъхновяват от примера на Апостола и да бъдат честни, смели и патриотични.

След това сцената беше предоставена на учениците. Имаше участници от всички класове. Най-малките изпяха песни и рецитираха стихове, посветени на Апостола. По-големите четоха негови цитати. Бяха чути едни от най-силните и въздействащи слова на Васил Левски, както и такива, посветени на него.

Благодарни сме, че на нас, като възпитатели и учители се пада честта да пазим образа на Левски свят, неопетнен и безсмъртен, и да запалим искрата на родолюбие и патриотизъм в новото поколение Българи. 

Частно училище “Слънчев лъч“ пише своята история, гради традиции и възпитава достойни млади хора.