Сирни заговезни

Децата много обичат да празнуват- просто е близо до тяхната природа! Празничният ден винаги носи голямо щастие, но сред всички поводи за тържества напоследък, оказва се, най-чакания и вълнуващ за децата, беше Сирни Заговезни. 

На различните места в България, празникът е известен под различни наименования: Сиропусна Неделя, Поклади, Сирница, Ората, Прочка (Прошка), но всички тези имена произхождат от типичните за празника обреди и ритуали, запазени до наши дни още от езически времена. 

Именно те, се оказаха толкова привлекателни за децата. Седмици по-рано вече майсторяха маски, влагайки цялата си креативност и въображение и на празника се превърнаха в истински кукери! 

Въпреки ветровитото време, успяхме да запалим макар и малко огънче, което децата да могат да прескачат. Играхме и кукерско хоро.

Не пропуснахме и обичая “хамкане”, любим на всички деца, при който на конец се връзва лакомство- ябълка, халва, яйце. Каква забава беше това хамкане- уверете се сами! 

С всичко това, празничния ден създаде една магична атмосфера, която се превърна в ярко преживяване за слънчевите ни деца. Сякаш пред тях оживя една приказка, която ги провокира към творчество и която породи в душите им светли чувства и благородни пориви, която ги обогати духовно и от която – сигурни сме, те грижливо ще запазят всеки спомен.