Нощ в музея

(Досущ, като във филма, само че по Пловдивски!)

През изминалия декември, едно ново и много вълнуващо преживяване, което се надяваме да превърнем в традиция, споходи учениците ни от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас.

За пръв път, но сме сигурни, че не за последен, децата от прогимназиалните класове, прекараха една нощ в регионалния Природонаучен музей на Пловдив. https://rnhm.org/ Първо, на 1.12.2023-та година заведохме групата от 6-ти и 7-ми клас, а следващата седмица – на 7.12.2023-та година и децата от 5-ти клас.

Представете си ни – петък вечер е (и на двете дати), посетителите са изчезнали и вратите на музея са затворени. Но, не и за нас! Един от най-популярните музеи в града ни, изведнъж се превръща в нашата среднощна площадка за забавление и игри! Нарамили сме раници със спални чували, възглавници, водичка и дребни лакомства и с децата нахлуваме с огромно вълнение в музея, където ще прекараме нощта! Не по-малко развълнувани бяха, разбира се и самите родители – петък вечер без деца – какъв разкош!

Посрещат ни сърдечните Стефан и Кристиян, които след кратък, но обстоен инструктаж ни канят да се потопим в потайностите на музея.

Разказват ни историите на експонатите, любопитни факти за мистериозните препарирани видове, но най-вълнуваща за всички ни беше срещата с живите животни. 

С учудване разбрахме, че не змиите в музея са отровни, а някои от рибите. Позволиха ни да докоснем някои животни и даже да ги нахраним. В зала “Тропик” пък, се срещнахме и с пеперудите, някои от които не се виждат от обикновените посетители през деня. 

Вечеряхме пица, а учителите (Пенка Иванова и Йордан Лулин) бяха подготвили набор от забавни игри. Гледахме филм за космоса и за динозаврите. А дали спахме -ха, вие как мислите?

На мнение сме, че това събитие ще преобърне изцяло представите на нашите деца за Регионалния природонаучен музей, а и за останалите въобще. Виждаме ги след години, водейки собствените си деца в музея да казват: ” Ей там успях да се скрия на играта на криеница, когато прекарах една нощ тук, а и храних Ромео, най- прекрасната змия.” 

Благодарим от сърце, на нашите домакини Регионален Природен музей Пловдив и в частност на Стефан Кюркчиев и Кристиян Владов

Чакайте ни пак и тази година!