Тагетис – красиво цвете, ценна за здравето билка и верен помощник в биологичното земеделие.

Тагетисът или още познат като Тагетес или Турта, е сред най-популярните цветя у нас. Ще го видите пред обществени сгради, в парковете, пред блоковете и в градината при зеленчуците. Той създава настроение със своите лимонено-жълти, оранжеви и оранжево-кафяви багри.

Освен красиво, растението е и известна билка, която се използва за лечение на заболявания, свързани с половата система при жените. 

Също така, тагетисът е много полезен за останалите зеленчуци и плодове в градината, тъй като има способността с летливите си вещества да отблъсква вредителите от тях и от почвата. Предпазва насажденията и от гъбични заболявания. За това го отглеждаме не само за декорация, но и за защита около лехите с останалите растения в градината. 

Как тагетисът предпазва градината от вредители?

Засяването на тагетис между доматите и краставиците, или редом със зелевите в оранжерия или в градината помага за отблъскване на белокрилките, които могат да нанесат много вреди по растенията. Специфичният аромат на цветето е това, което предпазва растенията от вредители и заболявания. Ароматът действа отблъскващо на вредители като листни въшки, дървеници, колорадски бръмбари.  Отглеждането на тагетис до моркови и лук отблъсква морковената и луковата муха и запазва реколтата.

Тагетисът отделя вредни вещества – токсини, които убиват нематодите – микроскопичните кръгли червеи, живеещи в почвата и увреждащи корените на растенията. Защитата идва, когато растението се засади в почвата след цъфтеж. По този начин тагетисът почиства почвата от болестотворни вредители и повишава плодородието й.

Вижте как по най-лесния начин сами да си засеете и отгледате тагетис 

Поставете семенцата (в случая ръчно-направеното хартиено листче със семена от тагетис в саксийка върху мокра почва. Напръскайте листчето обилно с вода и покрийте с около 1см. почва. Оставете на топло място за 2-3 дни, като покриете саксийката с фолио или я сложите цялата в плътно затворен плик.  След това отстраните фолиото или извадите саксийката от плика и я поставете в топло помещение и близо до слънчев прозорец.

Поддържайте почвата постоянно влажна. При температура от 15-20 градуса (не по-висока, защото няма да покълнат) след 5 до 7 дни ще се радвате на първите поникнали растения. 

Пикиране на разсада

Разсадът е готов, когато се появят по 2 истински листа на всяко растение. Тогава преместете всяко растение в отделни контейнери с обогатена почва. Продължавайте да поливате растението активно, докато се развие дотолкова, че да се появят първите цветове. Две седмици преди  разсаждане навън, разсадът трябва постепенно да привикне на пряка слънчева светлина и чист въздух. В началото на май до началото на юни можете да го преместите на открито. Изберете слънчево място в градината и го присадете. Ако почвата е твърде глинеста, я направете по-пръхка, като използвате торф, слама или пясък.

Полагане на необходимите грижи

Не се притеснявайте да поливате или да пръскате с вода тагетеса, това е благоприятно за него. Поддържайте почвата около цветето без плевели и не позволявайте засушаването му, тъй като това би попречило на цъфтежа на билката. Радвайте се на красивите му цветове, които ще багрят вашата градина или перваз от юни до късна есен.

Не забравяйте, когато прецъфти да запазите семената му за догодина, въпреки че, тагетисът има приятния навик да се самозасява там, където му хрумне. Тогава не е необходимо да го засявате отново догодина, а просто внимателно да преместите саморасляците на желано от вас място. Необходимо е тагетисът да се полива обилно при сухо време, но не обича прекаленото преполиване и обилните дъждове, защото загнива. Когато някое цветче прецъфти, е добре да се премахне, за да може да продължи обилният цъфтеж. Цветето е идеално както за градината, така и за саксии или балконски сандъчета и контейнери.