Празник на растенията

Картата се зарежда....

Дата/Час
Date(s) - 07.03.2020 г.
11:00 ч. - 15:00 ч.

Място
Училище „Слънчев лъч“

Категории Няма категории


Здравейте „ЗЕЛЕНИ“ хора!

Както някои от вас знаят, в ЧОУ „Слънчев лъч“ имаме своя собствена програма по екологично образование. През 2020 година тя е разделена на 4 модула – растения, животни, екология и човешко здраве.
С настоящото събитие ви каним да станете част от закриването на Модул РАСТЕНИЯ.
Решихме, че освен нашите ученици и техните родители, за нас ще бъде чест да поканим и други хора, които обичат природата и растенията и осъзнават колко много сме свързани и ние, хората, с тях. Растенията не са само ресурс, който ни осигурява храна и други ценни суровини, растенията са една изключително важна част от всяка екосистема! Без растения, ние, хората сме загубени!
На този празник отваряме вратите си за всички, които се интересуват от нашето училище – да заповядат и да се докоснат до вълшебствата, които се случват ежедневно при нас! Заповядайте!

ПРОГРАМА:
11:00 – 11:10 ОТКРИВАНЕ
Мария Паева – Основател и управител на ЧОУ „Слънчев лъч“ и Пенка Иванова – учител по екообразование и природни науки
11:10 – 11:20 – Обявяване на SLOW FOOD ОБЩНОСТ „СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ“
Координаторът на Slow Food България – Десислава Димитрова ще обяви старта на партньорството ни с тяхната организация.
11:20-12:00 СПЕЦИАЛЕН ГОСТ – БОТАНИК
Специален гост на събитието ни ще бъде гл.ас. Стоян Георгиев – д-р по ботаника към Институт по полски култури в Чирпан, ръководител на отдел „Твърда пшеница“, земеделец и пчелар. Той ще разкаже за себе си и какво представлява професията на ботаника, как е решил да избере да се занимава професионално точно с растенията и какво го вдъхновява в работата му. Ще научим повече за твърдата пшеница, памука и много още други интересни теми. За финал, гостът ни ще задава интересни въпроси на децата, чрез които те ще могат да покажат колко много са научили за растенията от нашият модул по екообразование.

12:00 – 13:00 „ЗЕЛЕНИ“ РАБОТИЛНИЧКИ
– Микро света на растенията. Наблюдение на растителни тъкани и органи под микроскоп.
– Сглобяване на частите на растението и изучаване на тяхното значение.
– Разпознаване на различни растителни видове с нагледни материали и флаш карти.
– Демонстрация как всеки може да си направи флорариум – затворена растителна екосистема, която създава и поддържа свой собствен микроклимат.
– Изработване на картина от семената на зърнени и бобови култури.
– Засяване на семена на цветя и зеленчуци за разсад в биоразградим контейнер, който ще може да бъде индивидуално декориран от гостите на празника.

13:00-13:30 СПОДЕЛЕНА ВЕГЕТАРИАНСКА ТРАПЕЗА
Приготвяне и споделяне на вегетарианска храна, от която всеки ще може да опита. В училището ще са осигурени продукти от растителен произход, като всеки е свободен да донесе и предпочитани лично от него плодове и зеленчуци.

13:30-14:00 БИОДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ
Засаждане на плодни дървета в двора на училището. Нашият градинар Таньо Павлов ще покаже и обясни как се практикува Биодинамично земеделие (което ние прилагаме от години с децата в „Слънчев лъч), какво представлява биодинамичното земеделие и защо е много важно да знаем повече за него!

ДРЕС КОД – ЗЕЛЕНО

N.B. Събитието е с ВХОД СВОБОДЕН, след задължителна заявка за участие!
Молим, попълнете формата за регистрация:
https://forms.gle/sdpvRD8JrUQ7sSW8A